Soms is het goed om stil te zijn

 

Eind 2022 waren we met 13 personen vanuit onze PG Emmeloord en daarbuiten te gast in de Sint-Adelbertabdij in Egmond-Binnen. In dit klooster van de Benedictijner monniken mogen we deelnemen aan de zes diensten in de mooie kloosterkerk.

 

Er zijn kloosters waar je niet in contact komt met de zusters of broeders. Wij kiezen voor een klooster waar dat wél kan. Bij de Benedictijnen in Egmond-Binnen eet je - in stilte - de middagmaaltijd samen met hen in de refter, terwijl één van de monniken iets voorleest óf er naar muziek geluisterd wordt. De andere maaltijden en het koffie drinken vinden plaats in het gastenverblijf. Regelmatig schuift de gastenbroeder aan. Ook het laatste weekend was dat het geval en het werd een respectvolle ontmoeting met mooie, bemoedigende woorden van broeder George over o.a. de viering van de eucharistie. Deze viering wordt op zondag ook altijd bezocht door mensen uit het dorp en de omgeving.

 

Tijdens het weekend is er tijd voor een wandeling of om alleen op je kamer te zijn. Rust zonder mail, telefoon en allerlei dagelijkse beslommeringen in een sfeer van stilte en (persoonlijke) bezinning doet een mens goed. Daarnaast is het fijn om met andere gemeenteleden uit Emmeloord deze ervaring te delen en elkaar te leren kennen. Maar niets hoeft; ieder kan zijn/haar eigen tijd indelen; er is géén gezamenlijk programma. Gesprekken ontstaan spontaan op allerlei momenten, want in het gastenverblijf komen we steeds bij elkaar voor koffie/thee en gezelligheid.

 

Omdat er inmiddels een groep gemeenteleden heeft aangegeven belangstelling te hebben, gaan we in 2024 weer een kloosterweekend organiseren. We hebben nu kunnen vastleggen: het weekend van 22 t/m 24 maart 2024. Dit is het weekend van Palmpasen; een bijzonder weekend in de kloosters.

 

Wilt u/jij mee om eens een weekend in het klooster mee te maken, geef u/je op als belangstellende. U/jij kunt de website van het genoemde klooster raadplegen voor informatie en de kosten zien die aan een weekend zijn verbonden. Globaal is dit 130 euro voor alle maaltijden en beddengoed incl. handdoeken. Ieder heeft een eigen kamer en wc/douche. Ook is er een lift aanwezig.

 

Aanmelden voor de reservelijst kan via onderstaand formulier (daarin bij Email * uw eigen mailadres invoeren) of via één van onderstaande telefoonnummers of mailadressen. U/Je krijgt daarna een bevestiging, dat de opgave is ontvangen. We hebben voor 11 belangstellenden al kamers gereserveerd.  Mocht daar iemand van uitvallen, dan kan er iemand van de reservelijst mee. Ondergetekenden zijn graag bereid nadere informatie te geven.

 

Lummie Boer T 0527 69 74 24, lummieboer@planet.nl

Corrie de Haan T 0527 61 53 38, haandecorrie@gmail.com