Stilte geeft ruimte om God te ervaren.

Met Palmpasen 2024 waren we met 12 personen (het merendeel uit onze PGE) te gast in de Sint-Adelbertabdij in Egmond-Binnen. In dit klooster van de Benedictijner monniken maken we kennis met hun dagelijks leven en de zes diensten in de mooie kloosterkerk.

 

Er zijn kloosters waar je niet in contact komt met de zusters of broeders. Wij kiezen voor een klooster waar dat wél kan. Bij de Benedictijnen in Egmond-Binnen eet je - zwijgend - de middagmaaltijd samen met hen in de refter, terwijl één van de monniken iets voorleest óf er naar muziek geluisterd wordt. De andere maaltijden en het koffie drinken vinden plaats in het gastenverblijf. Regelmatig schuift de gastenbroeder daarbij aan. De viering van de eucharistie wordt op zondag ook altijd bezocht door allerlei mensen uit het dorp en de omgeving. Na de viering van Palmpasen hebben we met de kerkbezoekers en de monniken in de Benedictushof koffie gedronken en nagepraat.

 

Tijdens het weekend is er tijd voor een wandeling (door de duinen) of om alleen op je kamer te zijn. Rust zonder mail, telefoon en allerlei dagelijkse beslommeringen in een sfeer van stilte en (persoonlijke) bezinning doet een mens goed. Daarnaast is het fijn om met andere gemeenteleden uit Emmeloord deze ervaring te delen en elkaar te leren kennen. Maar niets hoeft; ieder kan zijn/haar eigen tijd indelen; er is géén gezamenlijk programma. Gesprekken ontstaan spontaan op allerlei momenten, want in het gastenverblijf komen we gedurende de dag regelmatig bij elkaar voor koffie/thee en gezelligheid.

 

Iemand zei na het weekend: “Gevoed door de rust in het klooster kan ik weer verder in het dagelijks leven.” Een ander: “Wat kan stilte heilzaam zijn en wat zijn de monniken vriendelijk en gastvrij”.

Ga ook mee!

Wil je mee om eens een weekend in het klooster mee te maken, geef je vrijblijvend op als belangstellende. Je kunt de website van het genoemde klooster raadplegen voor informatie en de kosten zien die aan een weekend zijn verbonden. Globaal is dit 130 euro voor alle maaltijden en beddengoed incl. handdoeken. Ieder heeft een eigen kamer en wc/douche. Ook is er een lift aanwezig. Er zijn nog geen data bekend. Het weekend zal ongeveer eind 2025 plaatsvinden, omdat het klooster al maanden vooruit is volgeboekt. Daarom graag snel aanmelden, zodat we kamers in optie kunnen gaan nemen. De datum van het weekend wordt dan in gezamenlijk overleg met de belangstellenden bepaald.

 

Aanmelden kan via onderstaand formulier (daarin bij Email * uw eigen mailadres invoeren) of via één van onderstaande telefoonnummers of mailadressen. Je krijgt daarna een bevestiging, dat de opgave is ontvangen. Ondergetekenden zijn ook graag bereid verdere  informatie te geven.

 

Lummie Boer T 0527 69 74 24, lummieboer@planet.nl

Corrie de Haan T 0527 61 53 38, haandecorrie@gmail.com